جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

لکه های ناگهانی روی پوست

لکه های ناگهانی روی پوست

فهرست مطالب

التهاب پوست، تغییر در بافت یا رنگ و بروز لکه های ناگهانی روی پوست، ممکن است در اثر ابتلا به عفونت، بیماری مزمن یا تماس با مواد حساسیت زا و محرک به وجود آمده باشند. این مشکلات پوستی در بزرگسالان رایج بوده و در صورت تصور بر ابتلا به هر کدام از آن ها، باید به پزشک مراجعه کرد.

با این که چنین علائمی اغلب چندان جای نگرانی ندارند اما برخی بیانگر وجود بیماری های خطرناک تر هستند. در ادامه مطلب، علل ایجاد لکه های ناگهانی روی پوست را توضیح خواهیم داد.

التهاب پوست

کهیر

کهیر، برجستگی های پوستی هستند که می توانند با خارش، سوزش یا گز گز همراه باشند. این برآمدگی ها از نظر اندازه متفاوت بوده و گاهی اوقات کنار هم قرار می گیرند. کهیر می تواند در هر جایی از بدن بروز داده و به هر مدتی دوام داشته باشد.

عوامل بروز کهیر، دما های بسیار سرد یا گرم، عفونت هایی همچون استرپتوکوک و حساسیت به دارو ها، خوراکی ها و افزودنی های غذایی هستند. دارو های آنتی هیستامین و پماد های پوستی می توانند در رهایش علائم کهیر موثر باشند.

پسوریازیس

نواحی ضخیم، قرمز و پوشیده از پوسته های سفید و نقره ای رنگ، از علائم پسوریازیس هستند. پزشکان با این که از نحوه بروز پسوریازیس آگاهی دارند اما تاکنون علت آن را کشف نکرده اند. در این بیماری سیستم ایمنی تحریک شده و سرعت رشد و جایگزینی سلول های پوستی را بیش از حد افزایش می دهد.

علائم پوستی یاد شده اغلب بر روی کف سر، آرنج، زانو ها و ناحیه پایینی کمر دیده می شوند. چنین مواردی در طول زندگی فرد بهبود یافته و دوباره باز می گردند. درمان های پسوریازیس شامل پماد ها و روغن های پوستی، نور درمانی و دارو های تزریقی یا خوراکی می شوند.

اگزما

اگزما یک نام کلی برای بیماری های غیر واگیر داری است که سبب التهاب، قرمزی، خشکی و خارش پوست می شوند. پزشکان از عامل ایجاد کننده اگزما اطلاعی ندارند اما مطالعات بیان دارند که استرس، مواد محرک همچون صابون ها، مواد حساسیت زا و تغییرات آب و هوایی، می توانند در بروز علائم اگزما موثر باشند.

علائم اگزما در بزرگسالان اغلب در نواحی آرنج، دست ها و چین های پوستی مشاهده می شوند. برخی دارو ها در کنترل اگزما به کار می روند که دارای انواع تزریقی، موضعی و خوراکی هستند.

اگزما

آکنه روزاسه

قرمزی آسان پوست، همراه با سرخ شدن بینی، چانه، گونه ها و پیشانی می تواند بیانگر ابتلا به آکنه روزاسه باشد. این نواحی با گذشت زمان می توانند قرمز تر شده و عروق خونی آن ها نمایان شود. ضخیم شدن پوست، برآمدگی ها، جوش های پر چرک و درگیری چشم ها از دیگر علائم این بیماری هستند.

دارو هایی خوراکی و موضعی برای درمان این بیماری وجود دارند. پزشکان عروق خونی معیوب و افزایش ضخامت پوست را با کمک درمان های لیزری درمان می کنند.

راش های پوستی ناشی از گیاهان

این راش ها را می توان با مصرف دارو های بدون نسخه، حمام با بلغور جوی دو سر و اعمال کمپرس سرد تسکین داد. پزشک جهت درمان راش های شدید و عفونت، می تواند به ترتیب دارو های موضعی و آنتی بیوتیک تجویز کند. افراد مستعد باید گیاهان محرک علائم خود را شناسایی کرده و از تماس مستقیم با آن ها دوری کنند.

لکه های پیری یا کبدی

در حقیقت، این لکه های قهوه ای رنگ ناشی از پیری نبوده بلکه همگام با افزایش سن تعدادشان افزایش می یابد. لکه های پیری ناشی از قرار گیری در معرض نور خورشید بوده و معمولا در نواحی صورت، دست ها و بازو ها پدیدار می شوند.

پماد های سفید کننده، دارو های اسیدی و درمان های لیزری در برطرف کردن آن ها موثر هستند. جهت تمایز این لکه ها از بیماری های خطرناک تری همچون سرطان پوست (ملانوما)، باید به پزشک متخصص پوست مراجعه کرد.

پیتیریازیس روزه آ یا جوش پولکی

پیتیریازیس روزه آ، یک راش پوستی بی خطر بوده که معمولا به صورت لکه ای صورتی، پوسته پوسته و دارای حدود برجسته نمایان می شود. لکه یاد شده ظرف چند روز تا چند هفته شروع به خارش و انتشار می کند. ظاهر این راش می تواند به شکل یک درخت کاج بوده که در طول بدن گسترده شده است.

پزشکان از عامل آن اطلاعی نداشته اما بر این باورند که واگیر دار نیست. پیتیریازیس روزه آ اغلب در سنین 10 تا 35 سالگی بروز داده و ظرف 6 تا 8 هفته بدون نیاز به درمان رفع می شود.

ملاسما (ماسک بارداری)

ملاسما به لکه های قهوه ای رنگی گفته می شود که بر روی گونه ها، بینی، پیشانی و چانه بروز می دهد. از آن جایی که این موارد در نیمی از زنان باردار بروز می دهد، به آن ماسک بارداری نیز گفته می شود. البته، مردان نیز می توانند به ملاسما دچار شوند.

ملاسما در صورتی که پس از زایمان برطرف نشود، می تواند با استفاده از پماد های تجویزی، محصولات بدون نسخه یا درمان های لیزری نسبت به درمان آن اقدام کرد. به دلیل این که نور خورشید علائم ملاسما را بدتر می کند، بهتر است همواره از محصولات ضد آفتاب با عدد SPF بالای 30 استفاده کرد.

دسته بندی

آیا این مطلب مفید بود؟ به اشتراک بگذارید

از دکتر سوال دارید؟

دکتر عباس انتظاری

مقالات مرتبط