به طور کلی، موهای نواحی مختلف بدن ممکن است دچار ریزش شوند. این اتفاق برای عده ای از افراد ممکن است نگران کننده و حائز اهمیت نباشد. اما ریزش قابل توجه موهای بدن، می تواند نشان دهنده یک مشکل اساسی باشد.
در این مقاله به برخی از دلایل ریزش موی بدن اشاره شده است، اما برای اطمینان از علت اصلی این اتفاق، مراجعه به پزشک و انجام آزمایشات تشخیصی مرتبط با ریزش مو ضروری می باشد.
دلایل ریزش موی بدن
1- استرس زیاد
این وضعیت می تواند ناشی از استرس عمومی باشد و یا این که بدن شما به دلیل بیماری تحت فشار قرار گرفته که معمولا با کاهش وزن نیز همراه است. گاهی اوقات زمانی که افراد به دلیل بیماری، رژیم های غذایی بسیار محدود دارند و یا به میزان قابل توجهی وزن کم می کنند، موهای بدن دچار ریزش می شود.
2-شیمی درمانی
اگرچه شیمی درمانی سلول های سرطانی را مورد هدف قرار می دهد، اما سلول های فولیکول های مو که به سرعت تقسیم می شوند نیز تحت تاثیر قرار می گیرند. این کار فقط باعث ریزش موهای سر نمی شود، بلکه می تواند ابروها، مژه ها و سایر قسمت های بدن را نیز دچار ریزش مو کند. به طور معمول، چند هفته بعد از پایان شیمی درمانی، موها مجددا شروع به رشد می کنند.
3-سطوح پایین استروژن
در دوران بارداری، سطوح بالای استروژن در زنان باعث پرپشت تر شدن موهای سر می شود و در عین حال، احتمالا موهای بدن را نیز ضخیم تر می کند. پس از آن، کاهش سطح استروژن باعث ریزش اکثر این موهای جدید می شود.
سطح استروژن در دوران یائسگی نیز کاهش می یابد. بنابراین اگر به یائسگی نزدیک می شوید، ممکن است متوجه شوید که موهای بدن شما کمتر شده اند. اما اگر سن بالایی ندارید و سطح استروژن شما پایین است، پزشک ممکن است برای افزایش سطح این هورمون برای شما قرص ضد بارداری تجویز کند. (در این موارد، قرص ضد بارداری برای جلوگیری از بارداری استفاده نمی شود)
4-سطوح بالای آندروژن
در برخی از زنان، ریزش مو ممکن است ناشی از آندروژن ها یا هورمون های مردانه باشد. این امر ممکن است ارثی باشد و یا به دلیل کیست های تخمدان، بارداری، یائسگی و موارد دیگر رخ دهد. در این صورت ممکن است فرد به داروهای مسدود کننده آندروژن نیاز داشته باشد. مصرف قرص های ضد بارداری نیز می تواند کمک کننده باشد.
5-رژیم غذایی نامناسب
در صورتی که سطح هورمون ها در بدن متعادل باشد، مشکل ریزش موی بدن معمولا ناشی از کمبود مواد غذایی است. فریتین نوعی ماده معدنی است که به ذخیره آهن در بدن کمک می کند و یک نقش کلیدی در این فرآیند دارد. اگر سطح این ماده معدنی کم باشد، تیروئید نمی تواند خوبی کار کند. عملکرد نامناسب تیروئید نیز می تواند باعث ریزش مو شود. اگر آزمایش خون شما نشان دهنده فریتین پایین است، ممکن است نیاز به مصرف مکمل های آهن داشته باشید.
6-مشکلات پوستی
بیماری های پوستی مختلفی می توانند باعث ریزش موها (از جمله موهای سر) به صورت ناحیه ای و یا به طور کامل شوند. این مشکلات می تواند شامل بیماری هایی مانند آلوپسی آره آتا (یک بیماری خود ایمنی که در آن سیستم ایمنی بدن به فولیکول های مو حمله می کند) باشد. در این وضعیت، یک پزشک متخصص پوست می تواند درمان مناسب را برای شما تجویز کند.
7- بالا رفتن سن
متاسفانه اغلب با افزایش سن، موها (از جمله موهای بدن) دچار ریزش می شوند و چرخه رشد موها و همچنین تراکم موها با افزایش سن کاهش می یابد. اگر سابقه خانوادگی ریزش مو با افزایش سن دارید، این وضعیت به احتمال زیاد برای شما نیز اتفاق می افتد.
اگرچه ممکن است ریزش موهی بدن برایتان اهمیت زیادی نداشته نباشد، اما ریزش موهای سر می تواند ناراحت کننده باشد. بنابراین در صورت بروز این اتفاق، حتما با پزشک صحبت کنید. استفاده از داروی ماینوکسیدیل موضعی نیز می تواند کمک کننده باشد.